Kali Linux 2022.1

Årets första utgåva av Kali Linux är nu släppt, och versionen heter 2022.1. Och som vanligt så finns det en hel del uppdateringar och nya verktyg tillgängliga.

Uppdateringarna kan sammanfattas till följande lista:

  • Visuell uppfräschning – Ny skrivbordsbakgrund och ny grafik till grub bootloadern
  • Shell Prompt Changes – Diverse mindre ändringar relaterade till prompten. Bl.a. så är emoji-döskallen borta
  • Ny landningssida för webbläsare – Sidan du möts av när du startar Firefox eller Chrome har fått ett nytt utseende
  • Kali Everything Image – En ny ISO som innehåller allt du kan behöva. Dvs om du vill köra offline eller har begränsad tillgång till internet såsom airgappade nätverk
  • Kali-Tweaks Meets SSH – Nu kan du ansluta till äldre ssh-servrar tack vare ändringar i ssh-klienten så den tillåter äldre och mindre säkra algoritmer
  • VMware i3 Improvements 
  • Tillgänglighetsuppdateringar – Talsyntesen är tillbaka vid installation
  • Nya verktyg – Flertalet nya verktyg från ProjectDiscovery såsom Nuclei

Jag tycker det är superbra att det nu finns en gigantisk ISO att ladda hem ”Kali Everything Image”, den är på hela 9.4GB och finns enbart att ladda hem via BitTorrent, filnamn:

kali-linux-2022.1-installer-everything-amd64.iso

Denna ISO är enbart för installation och går inte att köra som live-boot.

Värt också och notera är att SSH-klienten inte har påslaget dessa föråldrade algoritmer som standard, utan du måste köra kommandot kali-tweaks för att slå på föråldrade protokoll.

Och förutom Nuclei som är min personliga favorit så finns även dnsx, naabu, PoshC2, proxify och email2phonenumber som verktyg nu installerade. Oklart varför inte httpx finns med?

Jag gillar även att bygga en egen utgåva av Kali Linux med just de verktyg jag behöver, du kan läsa mer om hur jag gör det här.

Skärmdump från nya Kali-skrivbordet:

Kali Everything

Andra observationer jag gjorde var att nuclei inte följde med Kali Everything samt att dess templates också behöver internetanslutning för att uppdatera. Den nuclei som följde med var version 2.5.7 men nyaste på Github är 2.6.0.

Installationen tog totalt 26GB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *